PRZEPISY DLA DUO PARTY MISECZKA
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja
Budyniowo mi....
  • Budyń waniliowy

  • Budyń czekoladowy

  • Kakao – jedna duża łyżka

Wsyp budyń waniliowy do pół szklanki zimnego mleka i wymieszaj. Do 0,5 l gotującego się mleka wlej rozdrobiony budyń. Ciągle mieszając gotuj jeszcze przez 0,5 minuty. Gotowy budyń wlej do jednej połówki foremki. Budyń czekoladowy przygotuj tak samo, tylko do szklanki dodaj jeszcze łyżkę kakao. Podawaj póki budyń jeszcze jest ciepły!

10 minut

oliwki, kapary, koperek

Elegancka przekąska z łososiem i ze szpinakiem

 

• Łosoś (100 g)
• Cytryna
• Szpinak
• 1 ząbek czosnku
• 1 jajko
• Śmietana
• 0,5 cebuli
• Pieprz
• Sól

 Na patelnię, do rozgrzanej łyżki masła wrzuć zamarznięty szpinak. Dodaj 1 roztrzepane jajko, 1 zeszklony ząbek czosnku, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz do smaku. Często mieszaj. Po wystygnięciu dodaj pokrojoną 0,5 cebuli. Faszeruj jedną połówkę foremki.

Do drugiej połówki włóż pół plasterka cytryny. Pokrój łososia w paski (dł. 4-5 cm) po czym połóż obok plasterka cytryny.

 

25 minut  
Deser z galaretką • 1 galaretka czerwona

• 1 galaretka zielona

 Galaretki czerwoną i zieloną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, każdą w osobnym naczyniu. Po całkowitym stężeniu pokrój galaretki w kwadraciki – wykładaj do foremki rozdzielając na kolory (w jednej części zielona, w drugiej czerwona.)  30 minut

Wiórki kokosowe

Orzechy włoskie

rodzynki

Deser z owocami • bita śmietana

• świeże owoce - ananas, truskawka, kiwi

Nadziej jedną połówkę foremki bitą śmietaną, po drugiej dodaj owoce. Możesz posypać czekoladą. Smacznego!

 5 minut   czekolada
Przepis na zagrychę  

• 110g świeżego mielonego mięsa wołowego
• 1 żółtko jaja kurzego
• 1 mała cebula
• 1 ogórek kiszony
• kapary, koper dla ozdoby
• pieprz
• sól

Cebulę i ogórka drobno posiekać i włożyć do jednej przegrody. Mięso wymieszać z żółtkiem, przyprawić i włożyć do drugiej przegrody. Przyozdobić wg uznania. Smacznego!  15 minut  
NIEJADEK
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja

Bezproblemowe jedzenie

  • każdy posiłek w postaci stałej

Jeśli Twoje dziecko jest niejadkiem i masz problemy z  nakarmienie go, to nie musisz już rezygnować z podawania mu zdrowych warzyw. Nie ma potrzeby, żeby wymyślać dla niego specjalne jedzenie inne niż to, które jedzą pozostali domownicy. Zapakuj nielubiane jedzenie do foremek Vafini, Twoja pociecha zainteresowana nietypowym sposobem podania i chrupiącym wafelkiem zje tym razem posiłek w mgnieniu oka.
Jeśli dziecko jest bardzo oporne odwołaj się do jego wyobraźni np. dla dziewczynki przyozdób foremkę z wierzchu tak, aby wyglądała jak uśmiechnięta buzia, a chłopcu podpowiedz, że jajeczko Vafini to łyżka koparki ;)

3 minuty pobudzająca wyobraźnię
Jajecznica ze szpinakiem
  • 4 jajka,
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Szpinak rozmrozić. Odcisnąć na sicie. Na patelnii rozgrzać maslo. Dodać szpinak. Dusić ok 10 min. Doprawić solą i pieprzem. Dodać roztrzepane jajka. Wymieszać. Smażyć do ścięcia się jajek. Wypełnij wafelki zieloną jajecznicą i podawaj maluchom. Smacznego!

15 minut
FIT
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja
Sałatka Caprese
  • ser mozarella,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kilka listków bazylii;
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz

Do wafelków włóż kawałki sera, pomidorki, po 2 listki bazylii, skrop odrobiną oliwy, dopraw do smaku.


3 minuty

Farsz witaminka

  • kostka twarogu chudego;
  • mala papryka czerwona,
  • kiełki słonecznika, lucerny,
  • prażone pestki dyni, słonecznika;
  • pieprz,
  • sól

Pokrój drobno paprykę i wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Nadziej wafelki i smacznego!

15 minut

kiełki

DO PIWA
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja
Farsz ziemniaczany ze skwarką
  • 5 ugotowanych średnich ziemniaków (Lord, Bryza);
  •  70 g "Wędzonki Chłopskiej" lub boczku (po wytopieniu tłuszczu)
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Pokrój wędzonkę w kostkę i wytop tłuszcz. Dodaj ubite na puree ziemniaki, posiekany koperek, sól i pieprz. Wymieszaj i nadziej wafelki.  Na małej ilości oleju podsmaż je na patelni waflem do góry. Smacznego!


35 minut

koperek

DO WINA (dla smakoszy sera pleśniowego)
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja
Gorgonzola z gruszką
  • 200 g Gorgonzoli
  • 2 dojrzałe gruszki
  • płatki migdałów

Wymieszaj kawałki sera z pokrojonymi na małe kawalki gruszkami, posyp płatkami migdałów.

3 minuty

Gorgonzola ze świeżą figą

  • 200 g sera Gorgonzola
  • winogrono różowe lub świeża figa

Wypełnij wafelki kawałkami sera, a po wierzchu ozdób pokrojonym winogronem lub świeżą figą. Smacznego!

3 minuty

ELEGANCKA IMPREZKA
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja
Tatar z wędzonego łososia
  • 1 cebula
  • 300 g wędzonego łososia
  • koperek
  • łyżka kaparów
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz

Posiekaj cebulę i koperek, dodaj pokrojonego na małe kawałki łososia, sól, pieprz, oraz możesz dodać łyżkę odsączonych kaparów. Pokrop niewielką ilością soku z cytryny i oliwą. Nadziej wafelki i smacznego!

15 minut

oliwki, kapary, koperek

Bombette di ricotta

  • 250 g serka Ricotta
  • 12 szt. Anchois
  • 100 g posiekanych pistacji
  • sól
  • pieprz

Wymieszaj serek z pistacjami, dopraw solą i pieprzem do smaku. Nadziej wafelki pastą, a na wierzch połóż kawałki anchois. Smacznego!

5 minut

pistacje

SZYBKA PRZEKĄSKA
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja
Tuńczyk Mascarpone
  • 250 g sera mascarpone,
  • 250 g tuńczyka z puszki w oleju,
  • mała cebula czerwona
  • 100 g posiekanych czarnych oliwek
  • posiekana pietruszka
  • sól
  • pieprz

Odciśnij tuńczyka z oleju, dodaj posiakaną cebulę, pietruszkę, oliwki, oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj z serkiem i nadziej wafelki. Smacznego!

5 minut

plasterki oliwek, listki bazylii, pietruszka

Serek Ricotta z bananami

  • 400 g serka Ricotta,
  • 2 dojrzałe banany

Rozgnieć widelcem banany i wymieszaj je z serkiem. Nadziej wafelki. Możesz posypać je czekoladą. Smacznego!

3 minuty

pistacje

Ziołowa Ricotta

  • 250 g serka Ricotta
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pół cebuli
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 10 listków bazylii
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Posiekaj pietruszkę, cebulę, tymianek, bazylię i czosnek. Wymieszaj z serkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Nadziej wafelki i smacznego!

5 minut

bazylia, ogórek świeży lub korniszon

JAK U BABCI (podsmażane na patelni)

Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja

Tradycyjny

  • 5 dużych jaj
  • 10 dużych pieczarek (ok. 0,5 kg)
  • 2 cebulki
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • odrobina masła

  • olej w rozpylaczu do smażenia (minimalna ilość)

Jaja ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
Pieczarki i cebulkę drobno posiekać i usmażyć na maśle. Ostudzone dodać do jajek. Wsypać posiekany koperek i natkę. Dodać śmietanę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Każdą waflową foremkę wypełnić  równo farszem odrobinę ponad powierzchnię wafla.
Na patelni
Na dużej patelni, rozpylić odrobinę oleju. Na rozgrzaną patelnie kłaść połówki jajek, farszem do dołu. Smażyć na małym ogniu przez około 3-4 minuty do momentu aż farsz będzie przyrumieniony. W czasie smażenia można patelnię przykryć pokrywką aby farsz równomiernie się zagrzał.
* polecamy podsmażać jajka na teflonowej patelni bez dodatku oleju
Podawać ciepłe, zaraz po zdjęciu z patelni.
Nieco zdrowiej - w piekarniku
Jajka ułożyć na ruszcie i zapiec w piekarniku z termoobiegiem w temaperaturze 180 °C przez ok. 5 minut. Dla ozdoby posypać jajka drobnym koperkiem

25 minut

Koperek

NA DESER
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja
Bita śmietana z owocami
  • bita śmietana
  • świeże owoce
  • kiwi
  • banan
  • malina

Nadziej wafelki bitą śmietaną i dodaj owoce. Możesz posypać czekoladą. Smacznego!

3 minuty


Ricotta z kremem kasztanowym

  •  400 g serka Riccota
  • krem kasztanowy
Nadziej wafelki serkiem ricotta i polej po wierzchu kremem kasztanowym. Smacznego!

2 minuty

płatki migdałów

Bananowa słodycz

  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 banany
  • starta czekolada do dekoracji

Rozgnieć widelcem banany. Na spód wafelka włóż kilka orzechów, dopełnij bananem i posyp czekoladą. Podgrzej 3 minuty w piekarniku w temp. 150 st.C

10 minut

Zamów

w opakowaniu detalicznym lub opakowaniu zbiorczym

Vafini detal.
Vafini luzem

Skontaktuj się

CKM Gordion Sp. z o.o.
Kardynała Wyszyńskiego 5/44
01-015 Warszawa


Kontakt