- PRZEPISY DLA DUO PARTY MISECZKA
-
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja Budyniowo mi.... - Budyń waniliowy
- Budyń czekoladowy
- Kakao – jedna duża łyżka
Wsyp budyń waniliowy do pół szklanki zimnego mleka i wymieszaj. Do 0,5 l gotującego się mleka wlej rozdrobiony budyń. Ciągle mieszając gotuj jeszcze przez 0,5 minuty. Gotowy budyń wlej do jednej połówki foremki. Budyń czekoladowy przygotuj tak samo, tylko do szklanki dodaj jeszcze łyżkę kakao. Podawaj póki budyń jeszcze jest ciepły!
10 minut oliwki, kapary, koperek
Elegancka przekąska z łososiem i ze szpinakiem • Łosoś (100 g)
• Cytryna
• Szpinak
• 1 ząbek czosnku
• 1 jajko
• Śmietana
• 0,5 cebuli
• Pieprz
• SólNa patelnię, do rozgrzanej łyżki masła wrzuć zamarznięty szpinak. Dodaj 1 roztrzepane jajko, 1 zeszklony ząbek czosnku, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz do smaku. Często mieszaj. Po wystygnięciu dodaj pokrojoną 0,5 cebuli. Faszeruj jedną połówkę foremki.
Do drugiej połówki włóż pół plasterka cytryny. Pokrój łososia w paski (dł. 4-5 cm) po czym połóż obok plasterka cytryny.
25 minut Deser z galaretką • 1 galaretka czerwona • 1 galaretka zielona
Galaretki czerwoną i zieloną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, każdą w osobnym naczyniu. Po całkowitym stężeniu pokrój galaretki w kwadraciki – wykładaj do foremki rozdzielając na kolory (w jednej części zielona, w drugiej czerwona.) 30 minut Wiórki kokosowe
Orzechy włoskie
rodzynki
Deser z owocami • bita śmietana • świeże owoce - ananas, truskawka, kiwi
Nadziej jedną połówkę foremki bitą śmietaną, po drugiej dodaj owoce. Możesz posypać czekoladą. Smacznego!
5 minut czekolada Przepis na zagrychę • 110g świeżego mielonego mięsa wołowego
• 1 żółtko jaja kurzego
• 1 mała cebula
• 1 ogórek kiszony
• kapary, koper dla ozdoby
• pieprz
• sólCebulę i ogórka drobno posiekać i włożyć do jednej przegrody. Mięso wymieszać z żółtkiem, przyprawić i włożyć do drugiej przegrody. Przyozdobić wg uznania. Smacznego! 15 minut - NIEJADEK
-
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja Bezproblemowe jedzenie -
każdy posiłek w postaci stałej
Jeśli Twoje dziecko jest niejadkiem i masz problemy z nakarmienie go, to nie musisz już rezygnować z podawania mu zdrowych warzyw. Nie ma potrzeby, żeby wymyślać dla niego specjalne jedzenie inne niż to, które jedzą pozostali domownicy. Zapakuj nielubiane jedzenie do foremek Vafini, Twoja pociecha zainteresowana nietypowym sposobem podania i chrupiącym wafelkiem zje tym razem posiłek w mgnieniu oka.
Jeśli dziecko jest bardzo oporne odwołaj się do jego wyobraźni np. dla dziewczynki przyozdób foremkę z wierzchu tak, aby wyglądała jak uśmiechnięta buzia, a chłopcu podpowiedz, że jajeczko Vafini to łyżka koparki ;)3 minuty pobudzająca wyobraźnię Jajecznica ze szpinakiem - 4 jajka,
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Szpinak rozmrozić. Odcisnąć na sicie. Na patelnii rozgrzać maslo. Dodać szpinak. Dusić ok 10 min. Doprawić solą i pieprzem. Dodać roztrzepane jajka. Wymieszać. Smażyć do ścięcia się jajek. Wypełnij wafelki zieloną jajecznicą i podawaj maluchom. Smacznego! 15 minut -
- FIT
-
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja Sałatka Caprese - ser mozarella,
- pomidorki koktajlowe,
- kilka listków bazylii;
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz
Do wafelków włóż kawałki sera, pomidorki, po 2 listki bazylii, skrop odrobiną oliwy, dopraw do smaku.
3 minuty Farsz witaminka
- kostka twarogu chudego;
- mala papryka czerwona,
- kiełki słonecznika, lucerny,
- prażone pestki dyni, słonecznika;
- pieprz,
- sól
Pokrój drobno paprykę i wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Nadziej wafelki i smacznego!
15 minut
kiełki
- DO PIWA
-
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja Farsz ziemniaczany ze skwarką - 5 ugotowanych średnich ziemniaków (Lord, Bryza);
- 70 g "Wędzonki Chłopskiej" lub boczku (po wytopieniu tłuszczu)
- koperek
- sól
- pieprz
Pokrój wędzonkę w kostkę i wytop tłuszcz. Dodaj ubite na puree ziemniaki, posiekany koperek, sól i pieprz. Wymieszaj i nadziej wafelki. Na małej ilości oleju podsmaż je na patelni waflem do góry. Smacznego!
35 minut koperek
- DO WINA (dla smakoszy sera pleśniowego)
-
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja Gorgonzola z gruszką - 200 g Gorgonzoli
- 2 dojrzałe gruszki
- płatki migdałów
Wymieszaj kawałki sera z pokrojonymi na małe kawalki gruszkami, posyp płatkami migdałów.
3 minuty Gorgonzola ze świeżą figą
- 200 g sera Gorgonzola
- winogrono różowe lub świeża figa
Wypełnij wafelki kawałkami sera, a po wierzchu ozdób pokrojonym winogronem lub świeżą figą. Smacznego!
3 minuty
- ELEGANCKA IMPREZKA
-
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja Tatar z wędzonego łososia - 1 cebula
- 300 g wędzonego łososia
- koperek
- łyżka kaparów
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka oliwy
- sól
- pieprz
Posiekaj cebulę i koperek, dodaj pokrojonego na małe kawałki łososia, sól, pieprz, oraz możesz dodać łyżkę odsączonych kaparów. Pokrop niewielką ilością soku z cytryny i oliwą. Nadziej wafelki i smacznego!
15 minut oliwki, kapary, koperek
Bombette di ricotta
- 250 g serka Ricotta
- 12 szt. Anchois
- 100 g posiekanych pistacji
- sól
- pieprz
Wymieszaj serek z pistacjami, dopraw solą i pieprzem do smaku. Nadziej wafelki pastą, a na wierzch połóż kawałki anchois. Smacznego!
5 minut
pistacje
- SZYBKA PRZEKĄSKA
-
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja Tuńczyk Mascarpone - 250 g sera mascarpone,
- 250 g tuńczyka z puszki w oleju,
- mała cebula czerwona
- 100 g posiekanych czarnych oliwek
- posiekana pietruszka
- sól
- pieprz
Odciśnij tuńczyka z oleju, dodaj posiakaną cebulę, pietruszkę, oliwki, oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj z serkiem i nadziej wafelki. Smacznego!
5 minut plasterki oliwek, listki bazylii, pietruszka
Serek Ricotta z bananami
- 400 g serka Ricotta,
- 2 dojrzałe banany
Rozgnieć widelcem banany i wymieszaj je z serkiem. Nadziej wafelki. Możesz posypać je czekoladą. Smacznego!
3 minuty
pistacje
Ziołowa Ricotta
- 250 g serka Ricotta
- 2 łyżki natki pietruszki
- pół cebuli
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 10 listków bazylii
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Posiekaj pietruszkę, cebulę, tymianek, bazylię i czosnek. Wymieszaj z serkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Nadziej wafelki i smacznego!
5 minut
bazylia, ogórek świeży lub korniszon
- JAK U BABCI (podsmażane na patelni)
-
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja Tradycyjny
- 5 dużych jaj
- 10 dużych pieczarek (ok. 0,5 kg)
- 2 cebulki
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
-
odrobina masła
-
olej w rozpylaczu do smażenia (minimalna ilość)
Jaja ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
Pieczarki i cebulkę drobno posiekać i usmażyć na maśle. Ostudzone dodać do jajek. Wsypać posiekany koperek i natkę. Dodać śmietanę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Każdą waflową foremkę wypełnić równo farszem odrobinę ponad powierzchnię wafla.
Na patelni
Na dużej patelni, rozpylić odrobinę oleju. Na rozgrzaną patelnie kłaść połówki jajek, farszem do dołu. Smażyć na małym ogniu przez około 3-4 minuty do momentu aż farsz będzie przyrumieniony. W czasie smażenia można patelnię przykryć pokrywką aby farsz równomiernie się zagrzał.
* polecamy podsmażać jajka na teflonowej patelni bez dodatku oleju
Podawać ciepłe, zaraz po zdjęciu z patelni.
Nieco zdrowiej - w piekarniku
Jajka ułożyć na ruszcie i zapiec w piekarniku z termoobiegiem w temaperaturze 180 °C przez ok. 5 minut. Dla ozdoby posypać jajka drobnym koperkiem25 minut
Koperek
- NA DESER
-
Nazwa Składniki Sposób przyrządzania Czas przyrządzania Dekoracja Bita śmietana z owocami - bita śmietana
- świeże owoce
- kiwi
- banan
- malina
Nadziej wafelki bitą śmietaną i dodaj owoce. Możesz posypać czekoladą. Smacznego!
3 minuty Ricotta z kremem kasztanowym
- 400 g serka Riccota
- krem kasztanowy
Nadziej wafelki serkiem ricotta i polej po wierzchu kremem kasztanowym. Smacznego! 2 minuty
płatki migdałów
Bananowa słodycz
- 100 g orzechów włoskich
- 4 banany
- starta czekolada do dekoracji
Rozgnieć widelcem banany. Na spód wafelka włóż kilka orzechów, dopełnij bananem i posyp czekoladą. Podgrzej 3 minuty w piekarniku w temp. 150 st.C
10 minut